` Phobos & Actor Marketing Blog: Koopkracht en ondernemerschap

Quote:

"Only those who dare to walk, can leave a footprint"

maandag 6 oktober 2008

Koopkracht en ondernemerschap

Vermindering van de koopkracht. We horen het vandaag langs alle kanten. Maar is dit de werkelijkheid of is het onze perceptie dat
alles duurder wordt? De marketingmolen draait al jaren op volle toeren. Er zijn nog nooit zoveel luxe producten verkocht als het
laatste jaar. En dit stijgt elk jaar spectaculair. Bedrijven plaatsen massaal vacatures en vinden geen personeel. Doen we het dan echt zo slecht?

De beurzen storten in elkaar. Juist. Veel producten zijn duurder geworden. Juist. Maar er zijn ook heel wat producten goedkoper. Daar spreken we niet over.

Fortis: het grote voorbeeld. De koers daalt al 2 jaar elke dag en heeft een historisch laagtepunt bereikt. MAAR. Fortis maakt wel 1,6 miljard euro winst in de eerste helft van 2008. Straf. Een heel solvabel bedrijf dus. Een onderneming die wil ondernemen. Jammer genoeg een fout met ABN Amro te kopen. Maar we maken allemaal fouten. Elke dag maakt een ondernemer wel eens een verkeerde keuze. Bij fortis een keuze van 24 miljard euro.

Ben jij aan het ontsparen? Kom je niet toe met uw loon? Tel eens juist en verlies je echt aan koopkracht? Misschien moeten ze de lonen beginnen uitbetalen in credits voor casino's. De kans om daar te winnen is groter dan aandelen of beleggingen. Allen daarheen dus.

Dan krijg ik ook dikwijls te horen dat 'zelfstandigen' het goed hebben. Ondernemers noem ik ze. Want dat is wat ze doen. Hebben zij het beter dan de werknemers?

Ja. Sommigen hebben heel goed geboerd. Natuurlijk hebben ze het beter. Diegene die het niet beter hebben gaan failliet. Het zijn deze mensen die onze economie laten draaien. Die risico's durven nemen en dus ook de nodige opbrengsten er uit halen.

Er moesten meer ondernemers zijn. Ze werken kei hard en lang. Maar ze zouden er allemaal warmpjes inzitten. Wel? Wil je ruilen? 12 uur per dag, 7 op 7. Of nog meer soms. Kies maar. En dan nog de risico's erbij nemen ook.

Veel respect heb ik voor de ondernemers. De zelfstandigen. Dankzij hen leven we in een land dat het economisch goed doet. En dat er nog veel ondernemerschap mag komen.

Geen opmerkingen: