` Phobos & Actor Marketing Blog: Buiten het kader lezen!

Quote:

"Only those who dare to walk, can leave a footprint"

donderdag 25 september 2008

Buiten het kader lezen!

Ik ben verslingerd aan (auto-)biografieën. Van Ella Fitzgerald tot Eyskens. Van wetenschappers tot sportfenomenen. Alles. En vaak levert dat opmerkelijke inzichten op. Want ieder mens speelt de hoofdrol in de film van zijn eigen leven. En het is vaak boeiend om te zien hoe anders die film er uit ziet vanop de zijlijn. En dat voedt de creativiteit en het relativeringsvermogen.

De laatste die me meer dan een glimlach ontlokte, was 'tijdverspilling', de autobiografie van wetenschapsfilosoof en -anarchist Paul Feyerabend. Geen prachtig schrijfsel. Maar wél een boeiende kijk in het hoofd van een van de meest vrije geesten van de 20ste eeuwse filosofen. En het beeld dat we voorgeschoteld krijgen is even schokkend als vertederend.

Feyerabend ontkrachtte met "Against Method", zijn essay uit 1975, de positivistische kijk op wetenschap. De wetenschap is een aaneenschakeling van gezochte toevalligheden. Inspiratie boven transpiratie. En vooral: blijven vragen stellen. Geldt hetzelfde voor marketeers?

Geen opmerkingen: